Існує щось рідкісніше, тонше, більш дивовижне, ніж обдарованість. Це здатність визнавати обдарованість інших. Е. Хаббард

середа, 26 червня 2013 р.


ЗАГАДКОВИЙ СВІТ САКРАЛЬНОГО

У давньому мальовничому місті Лубни на Полтавщині вперше за період функціонування освітнього проекту Малої академії наук України "Літо інтелекту", за фінансово-організаційного сприяння Всеукраїнської благодійної організації "Всеукраїнський фонд підтримки обдарованих дітей України"  було проведено Всеукраїнську літню профільну школу теології, релігієзнавства та історії релігії МАН.  З 1 по 11 червня юні дослідники розглядали різні концепції релігії, вивчали її структуру та роль у житті суспільства, обговорювали особливості національних і світових релігій. Унікальність школи доповнює її багатовекторність, адже, поряд із традиційними заняттями для учнів, у рамках заходу передбачено навчання педагогічних працівників МАН України.

На відкритті школи учасників заходу щиро привітав перший заступник міського голови, депутат міської ради Юрій ПАЛИГА. Юрій Вікторович. Він розповів учасникам урочистого зібрання про славетне тисячолітнє місто Лубни й акцентував увагу на його багатій духовно-культурній скарбниці. Культові пам’ятки Полтавщини – національне надбання українського народу – формують безмежне поле для учнівських наукових досліджень.
На урочистому відкритті був присутній директор Інституту філософської освіти і науки Національного педагогічного університету імені М. П. Драгоманова, доктор історичних наук, професор Іван ДРОБОТ. Іван Іванович привітав учнів, педагогів і гостей заходу, побажав плідної роботи, наголосив на важливості релігієзнавчої освіти не лише у вищих навчальних закладах, а й під час навчання у школі, а також зазначив, що на сьогодні релігієзнавство є надзвичайно запитуваною професією як в Україні, так і за її межами.




З вітальним словом до учасників школи звернувся заступник директора з соціально-виховної роботи, доцент кафедри культурології Інституту філософської освіти і науки Національного педагогічного університету імені М. П. Драгоманова, кандидат філософських наук Віталій ХРОМЕЦЬ. Віталій Леонідович є координатором «літнього релігієзнавчого проекту» від НПУ імені М. П. Драгоманова і одним з ініціаторів започаткування Всеукраїнської літньої школи з теології, релігієзнавства та історії релігії МАН України. У своєму виступі Віталій ХРОМЕЦЬ зауважив, що ця школа покликана підвищити. імідж академічного вивчення релігії серед учнівської молоді, допомогти школярам у пошуку актуальних тем досліджень у секції теології, релігієзнавства та історії релігії і вийти на якісно новий рівень осмислення проблем, пов’язаних із природою релігії.


Від імені Полтавської обласної Малої академії наук учнівської молоді присутніх привітав співробітник закладу Андрій МАТВІЄНКО, який побажав учасникам школи творчої наснаги і гарного відпочинку, а також розповів про досвід роботи секції теології, релігієзнавства та історії релігії на Полтавщині.








11 червня 2013 року в залі Національного педагогічного університету імені М. П. Драгоманова (м. Київ) відбулося урочисте закриття Всеукраїнської літньої профільної школи теології, релігієзнавства та історії релігії Малої академії наук України. Одинадцять днів юні дослідники з усієї України разом з досвідченими викладачами-релігієзнавцями і методистами МАН розглядали різні концепції релігії, вивчали її структуру та роль у житті суспільства, обговорювали особливості світових релігій і конфесій християнства.
Перші дев’ять днів учасники літньої школи провели в місті Лубни на Полтавщині на спортивно-оздоровчій базі «Сула». Інтерактивні бесіди і лекції, практичні заняття і творчі лабораторії, які фахово проводили викладачі Інституту філософської освіти і науки Національного педагогічного університету імені М. П. Драгоманова, кандидати філософських наук Віталій ХРОМЕЦЬ, Надія АДАМЕНКО, Юлія КРАВЧЕНКО і Юлія КОРНІЙЧУК, очікували обдаровану молодь у рамках насиченої програми школи. Багато запитань зацікавлені учні ставили і екскурсоводам під час науково-пізнавальних екскурсій до Мгарського Спасо-Преображенського монастиря, історичних та сакральних місць Лубенщини.
Уміння працювати самостійно і в команді, приймати зважені особисті й колегіальні рішення було перевірено під час підготовки і презентації проектів учнів Малої академії, які дістали від досвідчених викладачів слушні поради і стимулюючі оцінки. А після смачної вечері на талановитих дітей завжди чекали спортивно-розважальні ігри, інтелектуальні програми «Розмова для душі», «Вечірня роса», «Калейдоскоп», «Спогади дня» або «Мріємо під зорями» та багато іншого.

Доцент кафедри культурології Інституту філософської освіти і науки Національного педагогічного університету імені М. П. Драгоманова, кандидат філософських наук Віталій ХРОМЕЦЬ високо оцінив перспективи і можливості профільної літньої школи МАН:«Профільного предмету “Релігієзнавство” у школі немає – знання про релігію розкидані по різних уроках. А наша школа дає змогу звести розрізнені відомості в один фокус. Діти показали велику обізнаність у своїй сфері, подивилися на всю різноманітність релігій як цілісний культурний феномен.

Літні школи дають змогу навчатися, відпочивати, і найголовніше, крім освітнього результату, – відбувається певне братання. Учні від’їжджають єдиною сім’єю, учасники школи продовжують спілкуватися, товаришувати уже студентами: формується певна мережа».
 
По приїзді 9 червня в Київ на учасників школи очікували науково-пізнавальні екскурсії по Києво-Печерській Лаврі й Андріївському узвозу, Софійському і Михайлівському Золотоверхому соборам,Андріївській церкві.
 
Учениця 9 класу гуманітарної гімназії № 5 м. Коростишева Житомирської області Ірина ОНИШКО так оцінила свої надбання під час літніх навчань:«У нас був активний і культурний відпочинок, лекції – зранку і ввечері, а між ними – перерви, спортивно-розважальні ігри. Ми мали змогу спілкуватися з викладачами стосовно того, як покращити свої дослідження й удосконалити знання. Наприклад, я отримала науковий погляд на свою роботу, а також поради – стосовно додаткової літератури і складання анкет. Організатори постаралися, щоб нам було зручно, ми почувалися, як удома».
 
На урочистому закритті літньої школи перший проректор НПУ ім. М. П. Драгоманова, заслужений діяч науки і техніки України, академік, професор, доктор філософських наук Володимир БЕХ привітав молодь із завершенням навчання, згадав власний нелегкий, але цікавий досвід пізнання і дуже змістовно і яскраво окреслив проблеми й перспективи розвитку людини, суспільства і церкви в сучасному житті.
 
Директор Інституту філософської освіти і науки Національного педагогічного університету імені М. П. Драгоманова, доктор історичних наук, професор Іван ДРОБОТ подякував керівництву, викладачам і учням МАН за співпрацю в таких перспективних проектах, бажання та вміння навчати, навчатися і самореалізовуватися.
 
Заступник директора НЦ «МАНУ» Світлана ЛИХОТА щиро подякувала всім учасникам заходу, відзначивши якісно новий рівень наукового пізнання в літній школі, а також значну роль у навчальному процесі представників територіальних відділень МАН, викладачів Національного педагогічного університету імені М. П. Драгоманова та співробітників НЦ «МАНУ».
 
Завершилися урочистості врученням дипломів Всеукраїнської літньої профільної школи МАН. Під гучні оплески їх отримали не тільки учні, а й педагоги Малої академії наук, що пройшли курс навчання за спеціальною програмою, та викладачі школи.
 

По завершенні урочистого зібрання на всіх учасників очікували спільне фотографування і прогулянка вишуканими приміщеннями і двориком найкращого педагогічного закладу України – НПУ ім. М. П. Драгоманова, науково-пізнавальна екскурсія у Володимирський соборі візит до Київського національного університету імені Тараса Шевченка. В обох провідних вишах країни учнів МАН радо запрошували до вступу в ці навчальні заклади, де високий рівень освіченості випускників Малої академії наук та їх зацікавленості у пізнанні науки, світу і себе перевірено багаторічним досвідом.
 

Підсумовуючи процес навчання, доцент кафедри культурології Інституту філософської освіти і науки Національного педагогічного університету імені М. П. Драгоманова, кандидат філософських наук Юлія КРАВЧЕНКО зазначила: «Ми реалізовували методику “філософія для дітей”, яка є відомою у світі близько сорока років. В Україні наш університет є її флагманом. Ми намагаємося апробовувати цю методику у двох напрямах – теоретичному, на семінарах, запрошуючи іноземних гостей, а далі – робимо експериментальні уроки, зокрема на літній школі. Згідно з цією методикою, вчитель, як єдиний авторитет,відсутній, а навпаки – провідними є партнерські засади ведення розмови, спонукання до діалогу, замислення над конкретними проблемами і висловлення власної точки зору, не оцінюваної у категоріях “добре – погано”. І це дуже сподобалося дітям».
Літню профільну школу теології, релігієзнавства та історії релігії МАН було організовано Національним центром «Мала академія наук України» спільно з Національним педагогічним університетом імені М. П. Драгоманова.




Немає коментарів:

Дописати коментар