Існує щось рідкісніше, тонше, більш дивовижне, ніж обдарованість. Це здатність визнавати обдарованість інших. Е. Хаббард

пʼятницю, 22 листопада 2013 р.


ШЛЯХ У ЄВРОПЕЙСЬКУ СПІЛЬНОТУ

З 15 по 17 жовтня в столиці одночасно відбувалися три масштабні події: IV Всеукраїнська науково-технічна виставка молодіжних інновацій та творчих проектів «Майбутнє України», Всеукраїнський фестиваль інноваційних проектів «Sikorsky Challenge 2013» і конкурс Освітньої академії Intel ISEF «Наука в школі». Місцем зустрічі креативного юнацтва і поважних науковців, зрілих винахідників та винахідників-початківців і впливових інвесторів стала Київська політехніка.

Всеукраїнська науково-технічна виставка молодіжних інновацій та творчих проектів «Майбутнє України» проводиться вже вчетверте. Її організаторами є Національний центр «Мала академія наук України» та Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут»,  даний захід пройшов за фінансово-організаційної  підтримки Всеукраїнської благодійної організації "Всеукраїнський благодійний фонд підтримки обдарованих дітей України".

Метою виставки є виявлення й підтримка обдарованих дітей, пропагування науково-дослідницької та експериментальної роботи серед учнівської молоді.

На виставці-конкурсі було представлено понад 100 робіт здібних старшокласників майже з усіх областей України. Програма виставки-конкурсу передбачала демонстрацію моделей і макетів, стендовий (постерний) захист науково-дослідницьких проектів, лекційні заняття і демонстрації експериментів, зустрічі з науковцями провідних вищих навчальних закладів та установ НАН України.

Відвідувачі виставки-конкурсу мали змогу ознайомитися з учнівськими роботами за такими напрямами: електроніка та приладобудування; матеріалознавство і перспективні технології; машинобудування; інформаційно-телекомунікаційні системи та технології; екологія і ресурсозбереження; технічна творчість та винахідництво; робототехніка та робототехнічні системи.

Окрім виставки-конкурсу «Майбутнє України», учні-члени Малої академії наук презентували свої роботи і на фінальному етапі Всеукраїнського фестивалю інноваційних проектів «Sikorsky Challenge 2013». Мета фестивалю – залучення учнівської і студентської молоді, а також науковців і підприємців до участі у наукових програмах та проектно-конструкторській діяльності і стимулювання досліджень у технічних галузях. А ще – виявлення талановитих винахідників і дослідників, які вже знайшли себе у цій діяльності, і забезпечення їм необхідних умов для втілення їх проектів та ідей у життя.

Заходи фестивалю не обмежувалися лише виставкою і стендовим захистом робіт. Після презентації своїх розробок і смачного обіду учні Малої академії в перший день відвідали авіаційно-космічний та науково-технічний музеї Київської політехніки, де в супроводі досвідчених екскурсоводів із задоволенням ознайомилися з історією вітчизняної та світової техніки, авіації і космонавтики. Найбільш жвава екскурсія відбулася в залі історії вогнепальної зброї, де і хлопці і дівчата мали змогу не тільки дослідити процес розвитку й модернізації стрілецького озброєння за взірцями гвинтівок, пістолетів та кулеметів, а й самим потримати у руках, перезаряджати і понатискати на спусковий гачок автомата ППШ, кулемета Калашникова або зенітної установки ДШК.

У програмі виставки і фестивалю були також лекції-екскурсії і науково-розважальне шоу «Magic Lab» студентського фізичного театру Фізико-технічного інституту НТУУ «КПІ» для членів МАН, проведення тренінгів для дорослих учасників з отримання навичок презентації проектів потенційним інвесторам, відкритий виступ колишнього архітектора всесвітньо відомої корпорації Microsoft і піонера в галузі розробки програмного забезпечення, а нині – старшого технічного консультанта компанії Parallels, лектора Вашингтонського університету Марка ЗБИКОВСЬКІ з лекцією «Осмислюючи 25 років у «Microsoft», заходи для керівників учасників виставки та вчителів київських шкіл тощо.



 

Немає коментарів:

Дописати коментар