Існує щось рідкісніше, тонше, більш дивовижне, ніж обдарованість. Це здатність визнавати обдарованість інших. Е. Хаббард

пʼятницю, 8 листопада 2013 р.


«МІЙ ШЕВЧЕНКО»

Саме таку назву має І Всеукраїнська мистецька акція, в якій взяло участь понад 2000 дітей із різних куточків України віком від 6 до 15 років. Серед організаторів акції – Український фонд культури, Президентський фонд Леоніда Кучми «Україна», Мала академія наук України та видавництво «Лаурус». Акція відбулася за фінансової підиримки Всеукраїнської благодійної організації "Всеукраїнський благодійний фонд підтримки обдарованих дітей України"




До Національного музею Тараса Шевченка талановита долодь надсилала малюнки, каліграфічно написані твори та відеофайли з декламуванням творів Кобзаря. З-поміж усього розмаїття робіт членам журі складно було обрати переможців у номінаціях «Образотворче мистецтво», «Каліграфія» і «Читання поезії Тараса Шевченка». Адже кожний витвір – не просто відображення творчості Тараса Григоровича у юній душі, а маленький всесвіт, у якому поєдналися безпосередній, щирий погляд і мудрість поколінь, трагізм із вірою в «сім’ю вольну», яку бачив у своїх мріях митець.

На виставці дитячих робіт генеральний директор Національного музею Тараса Шевченка Дмитро СТУС розповів, що під час завершального етапу Музей разом із видавництвом «Лаурус» на основі робіт переможців художників та каліграфів планують створити кілька десятків рукописних книжок, які знайдуть своє місце і в Музеї Шевченка, і в інших музеях України та світу: «Ми хочемо, щоб книжки були повністю авторськими, бо у наш час, коли є Інтернет, книжка передусім стає мистецьким витвором… Також з’явилася ідея створення відеоролику соціальної реклами на шевченківську тематику, в якому читці-переможці декламуватимуть поезії Кобзаря. Це буде свідченням того, що творчість Шевченка та українська культура нам не байдужі».

Президент Малої академії наук України Станіслав ДОВГИЙ, вітаючи переможців, побажав їм продовжувати заглиблюватися у творчість Т. Шевченка: «Ви привезли з різних куточків України своє бачення творчості Тараса Шевченка. У цих малюнках така щедрість душі, тут не просто любов до творчості Кобзаря, а любов до України, до всього того, що йому боліло. Я не хочу, щоб ви на цьому зупинялися, пізнавайте Шевченка, нехай “Кобзар” буде завжди з вами».

 Також Станіслав Олексійович розповів про унікальний інформаційний ресурс, присвячений творчості Т. Шевченка, розробленням якого опікується НЦ «Мала академія наук України». Це портал, на якому буде розміщений архів, копії малюнків митця, фольклористика, листи, поезія, пам’ятники, скульптури, місця по всьому світу, пов’язані з його життям та творчістю. 

Немає коментарів:

Дописати коментар