Існує щось рідкісніше, тонше, більш дивовижне, ніж обдарованість. Це здатність визнавати обдарованість інших. Е. Хаббард

понеділок, 1 жовтня 2012 р.

Навчальна сесія Німецько-українського дитячого аерокосмічного університету

Навчальна сесія Німецько-українського дитячого аерокосмічного університету  пройшла 24-30 вересня у м. Києві. Метою цієї двонаціональної позашкільної програми є підтримка математичних і природничих здібностей молодого покоління України та Німеччини. Проект проводиться під патронатом космонавтів двох країн – Героя України, першого космонавта незалежної України, кандидата технічних наук, члена наглядової ради МАН Леоніда КАДЕНЮКА і його німецького колеги, астронавта, професора аерокосмічної інженерії технічного університету міста Мюнхена, доктора природничих наук Ульріха ВАЛЬТЕРА.

Сприяння ініціативі Малої академії наук надають Кабінет Міністрів України, Всеукраїнська благодійна організація «Всеукраїнський благодійний фонд підтримки обдарованих дітей України», Державне підприємство «Авіаційний науково-технічний комплекс імені О. К. Антонова», посольство Німеччини в Україні, правління Німецького аерокосмічного центру, інформаційний центр ДААД в Україні, багато українських і німецьких професорів, доцентів, педагогів та співробітників авіакосмічної галузі.

Другий етап міжнародного освітянського проекту почався на базі Національного авіаційного університету (програму навчальної сесії можна завантажити тут).


На відкритті сесії з вітальним словом виступив Голова піклувальної ради Фонду, доктор фізико-математичних наук, професор, член-кореспондент НАНУ, академік Національної академії педагогічних наук України, народний депутат Станіслав ДОВГИЙ. Він привітав усіх з урочистим початком осінньої навчальної сесії, представив учасників та почесних гостей, розповів про історію створення і перспективи розвитку дитячого аерокосмічного університету.

Станіслав Олексійович висловив особисту вдячність за підтримку цього проекту попередньому Надзвичайному і Повноважному Послу Федеративної Республіки Німеччина в Україні панові Гансу-Юрґену Гамзьоту.
Навчання для перспективних школярів провадилося в лабораторіях Аерокосмічного інституту НАУ в Києві. Викладачі і студенти університету в перший навчальний день провели в науково-дослідному лабораторному комплексі НАУ демонстрацію експериментів на теми «Сучасні матеріали в авіабудуванні», «Еволюція розвитку авіаційної техніки», «Аеродинаміка – наукова основа авіації» та інші. З неприхованою цікавістю молодь двох країн сприйняла навчально-тематичну екскурсію музеєм історії Національного авіаційного університету, авіаційним навчальним ангаром, а також музеєм мінералів. У вечірній час для викладачів і учнів з Німеччини та їх юних колег з України проводилися екскурсії стародавнім Києвом.

А 27 вересня делегація від Німецько-українського дитячого аерокосмічного університету та Малої академії наук побувала на відкритті VIII Міжнародного авіаційно-космічного салону «АВІАСВІТ-ХХІ». Льотне шоу проходило у Гостомелі на аеродромі «Київ–Антонов», де обдаровані школярі обох країн із захопленням спостерігали за фігурами вищого пілотажу, оглядали сучасні моделі громадянської та військової авіації, авіаційне обладнання.



 Для юних науковців проводились практичні заняття на профільних факультетах НТТУ «КПІ». Так, під керівництвом наукового співробітника факультету авіаційних та космічних систем вишу Олександра ЯКОВЕНКА школярі здійснювали монтаж і програмування робота АЗУРО. На базі лабораторій електронної та оптичної мікроскопії їх чекало знайомство з «розумними» матеріалами в галузі аерокосмічних досліджень, яке провів заступник декана інженерно-фізичного факультету, кандидат технічних наук, доцент кафедри металознавства та термічної обробки університету Олександр ДУДКА.

Приємним сюрпризом для юнацтва стали відвідини авіаційного науково-технічного комплексу імені О. Антонова. Учні побували в чотирьох цехах – складальному, моделювання і тренажерних установ, агрегатного складання і в цеху комп’ютерного проектування літаків, а також відвідали Музей історії та розвитку авіації ДП «Антонов». Окрім того, спеціалісти підприємства провели для них презентацію комп’ютерних систем проектування сучасних літальних апаратів, що використовуються в навчальному процесі.



Для дітей було організовано екскурсію Державним політехнічним музеєм при НТУУ «КПІ», а також перегляд балету «Спляча красуня» П. Чайковського у Національній опері України імені Т. Шевченка. Завершилася навчальна сесія Німецько-українського дитячого аерокосмічного університету 30 вересня Міжнародною учнівською конференцією «Авіація і космонавтика – 2012»

2 коментарі:

  1. Я був учасником цієї сесії.
    Все мені дуже сподобалося!
    Хотілось би, щоб таких заходів було більше!
    Все одно, дякую Фонду за те, що сталось!

    ВідповістиВидалити
  2. Я также был участником этой сессии. Все проводимые мероприятия были очень интересными и увлекательными. Общение с ровесниками из Германии расширило мой кругозор, конечно же хотелось, чтобы таких проектов было больше. Спасибо Фонду за эту отличную неделю!

    ВідповістиВидалити